کارنی یاریک karnıyarık (بادنجان شکم پر) ، یکی از معروف ترین غذاهای ترکیه است که با بادنجان و گوشت تهیه می شود.
البته اکثرا به اشتباه نام این صیفی را بادمجان می نویسند که ما در این نوشته سعی کرده ایم از اسم درست آن استفاده کنیم.
کارنی یاریک در اصل تلفظ ترکی استانبولی لفظ “قارنی یاریخ” است که به معنی شکم پاره است.
بنابراین نام واقعی این غذا شکم پاره است. یعنی بادنجانی که شکمش را پاره کرده و با مخلفات پر کرده ایم !
ولی برای اینکه شکم پر نیز یک غذای ایرانیست، سعی کردیم کمی خودمان را وفق دهیم .
البته شکم پر هم اسم با مسمایی است چون شکم بادنجان بخت برگشته را پر میکنیم !
برای تهیه کارنی یاریک karnıyarık ، داخل بادنجان ها را با موادی همچون گوشت چرخ کرده، پیاز، سیر، گوجه، جعفری، فلفل، گوجه فرنگی و … پر خواهیم کرد.
بادنجان ها را داخل روغن سرخ می کنند. البته کارنی یاریک می تواند تنوع زیادی داشته باشد.
با کمی تنوع در محتویات این غذا به نام ایمام بایلدی İmam bayıldı نیز سرو میشود.
تفاوت آن در استفاده نکردن از گوشت میباشد که این مورد به نظر من میتواند در الویت دوستان گیاه خوار قرار بگیرد.
قاعده خاصی در تزئین بادنجان نیست. می توانید آنرا کامل پوست بکنید .
و یا نوارهایی طولی در پوست گیری به وجود آورده و بادنجان را شبیه گورخر درست کنید!
ضمنا اگر به آسایش اطرافیان اهمیت می دهید ، میتوانید سیر را از دستور پخت این غذا حذف کنید.
کانال تلگرام راهنمای سفر های زمینی به ترکیه
مواد لازم :
روغن مايع و آب از هر کدام يك پيمانه
فلفل سبز شيرين و بادنجان از هر کدام شش عدد
سير پنج حبه
گوشت گوسفندی چرخكرده 200 گرم
نمك و فلفل به ميزان لازم
گوجه فرنگی و پیاز قرمز از هر کدام سه عدد
مارگارين دو قاشق غذاخوري
دستور تهيه:
پيازها را ريز خرد كرده همراه دو قاشق غذاخوري مارگارين تفت دهيد تا پياز نرم شود.
گوشت را اضافه كرده و 10 دقيقه ديگر تفت دهيد.
گوجهفرنگيهاي پوستكنده و ريز خردشده و دو قاشق مرباخوري نمك را به گوشت و پياز اضافه نماييد.
بعد از تمام شدن آب گوجهفرنگي قابلمه را از روي حرارت برداشته حبههاي سير خلال كرده را به آن اضافه كنيد.
(البته اگر بر خلاف من طعم سیر را می پسندید)
بادنجانها را راهراه پوست گرفته از بالا به پايين برش دهيد.
قسمت گوشتي داخل را خالي كرده و در آب و نمك قرار دهيد
(این کار به دو منظور انجام میشود. اول گرفتن تلخی بادنجان و دوم کاهش جذب روغن در هنگام سرخ شدن)
بعد از نيم ساعت آنها را در آورده آبكش كرده و فشار دهيد تا آب آن گرفته شود و در روغن كم سرخ كنيد.
توجه كنيد شكل ظاهري بادنجان بايد حفظ شود بادنجانهاي سرخ شده را در داخل قابلمه چيده و از مخلوط گوشت داخل آنها بريزيد
يك عدد گوجهفرنگي و فلفل سبز شيرين خرد شده را روي آن قرار دهيد
يك پيمانه آب كنار قابلمه ريخته و در آن را با فويل بپوشانيد و روي حرارت ملايم( یا فر 180 درجه) 45 دقيقه قرار دهيد تا آماده سرو شود.
اسکندر کباب (İskender kebap) ،شناخته شده ترین غذای ترکیه
توصیه میکنم بدون امتحان این غذا ، ترکیه را ترک نکنید! در منوی اکثر رستورانهای ترکیه و نیز شهر وان، می توانید این غذا را پیدا کنید. (رضا ضربی)
قیمت هر پرس غدا بدون برنج زیر پانزده لیره و با برنج زیر بیست و پنج لیره است.